Tripla-kauppakeskus ESIRin avulla Helsingin Pasilaan

Euroopan Investointipankki rahoittaa YIT:n Helsingin Pasilaan rakennettavaa Tripla -kauppakeskusta 130 miljoonalla eurolla. Kesäkuussa 2016 tehtiin sopimukset hankkeen toteuttamisesta yhteisyrityksenä. Euroopan Investointipankin (EIB), Pohjoismaiden Investointipankin (NIB), Danske Bankin ja Handelsbankenin muodostama pankkiryhmittymä myönsi hankkeelle yhteensä noin 300 miljoonan euron 10-vuotiset projektiluotot, joilla rahoitetaan puolet Triplan kauppakeskuksesta. Hankkeen toteutuksen yhteisarvo suunnittelu-, tontti-, rakentamis- ja rahoituskuluineen on noin 600 miljoonaa euroa.

“Olemme iloisia saadessamme olla mukana ’Helsingin toisen keskustan’ rakentamisessa. Kaupunkikehityksen ja energiatehokkuuden mahdollistamat kestävämmät ja kilpailukykyisemmät kaupungit ovat strategisia tavoitteita EIB:lle, ja yhteydessä sitoumukseemme suunnata 25 % lainoistamme ilmastotoimiin. Lähes nollaenergiarakennuksena Tripla tukee hyvin tätä tavoitetta. EIB:n myöntämä laina Triplalle on Euroopan strategisten investointien rahaston EFSI:n takaama ja osa Junckerin investointisuunnitelmaa, joka mahdollista EIB:n tuen laajentamisen muun muassa energiatehokkuushankkeisiin, toteaa Suomen toiminnoista vastaava EIB:n varapääjohtaja Jan Vapaavuori.

”Olemme tyytyväisiä, että Tripla-hankkeelle varmistui kilpailukykyinen rahoituspaketti. Hanke on erittäin merkityksellinen koko Suomen kansantaloudelle, ja merkittävien eurooppalaisten rahoituslaitosten EIB:n ja NIB:n osallistuminen siihen on vahva osoitus Triplan kansainvälisestä vetovoimasta. Danske Bank ja Handelsbanken olivat osaltaan merkittävässä roolissa ratkaisun syntymisessä ja arvostamme rahoittajien erinomaista yhteistyöhenkeä ja joustavuutta”, toteaa YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas.

Hankkeessa on onnistuttu yhdistelemään erilaisia pääomanlähteitä hyvin suuren kokonaisuuden rahoituksen mahdollistamiseksi. Pankki- ja rahoituslaitosrahoituksen lisäksi hanketta rahoittaa omistajan roolissa joukko kotimaisia sijoittajia yksityisellä sijoituspääomalla. YIT:n omistusosuus yhteisyrityksestä on 38,75 %, Eteran 38,75 %, Onvestin 15 % ja Fennian 7,5 %. Pääomasijoitukset kattavat noin puolet hankkeen arvosta.

Pasilasta rakentuu tulevina vuosina Helsingin toinen keskus, jonka asukkaiden ja työpaikkojen määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä. Rakentaminen käynnistyy Mall of Triplasta, joka on valmistuessaan liiketilojen lukumäärällä mitattuna Suomen suurin kauppakeskus.

Hanke lyhyesti

 

Mitä? Tripla-hankkeen rakentaminen Helsingin Pasilassa

Milloin? Valmistuu arviolta vuoden 2019 jälkipuoliskolla

Investoinnin tyyppi? Kauppakeskus ja pysäköintilaitos